HTML

Magyar Staféta

Kortárs magyar írók és friss tehetségek drámai váltója. Litera-projekt.

SZERZŐK

SZEREPLŐK

Laci

Hunger Natália

Erika

Szilvia

Kriszta

NAPTÁR

PARTNEREK

TÁMOGATÓK

IMPRESSZUM

Szakmai moderátor és pályázati koordinátor: Nagy Gabriella - litera Munkatárs: Szekeres Dóra - litera Kapcsolat:

Címkék

2009 (107) 2009. (1) ági (1) ágnes (1) almássy bettina (1) andrás (1) aranka (1) bager gusztav (1) bakos (1) balogh virág katalin (1) bányai (1) beáta (1) becsey (1) benkovics (1) bósa (1) both (1) brunner tamás (1) brunovszky adél (1) carpenter (1) csáki milán (1) csikós (1) czimmermann (1) deáki tímea brigitta (1) diána (1) erdős virág (3) faragó (1) fehér kornél (1) fekete györgy (2) fekete péter (1) forgách andrás (3) gábor (2) garaczi lászló (3) gárdon ágnes (1) gyula (1) harmath (1) harsányi anna (1) háy jános (3) horvát zsolt (1) imre (2) ivády (1) ivády gábor (1) j. (1) j.n. (1) j. bodnár (1) jánosi andrás (1) jónás andrás (1) józsef (1) judit (1) kalotai (1) kárpáti péter (2) katalin (1) kávai (1) kókai jános (1) kölüs (1) kozsár (1) krasznay piros (1) krisztián (1) lach tibor (1) lajos (1) légrádi györgy attila (1) lőrincz (1) lőrincz zsolt (1) maczkó zoltán (1) magyar (1) magyary ágnes (1) marek (1) mátyás tímea (1) mihály emese (1) m kriszta (1) nagy (1) noémi (1) o. katinka sára (1) ordas ferenc (1) palágyi ildikó brigitta (1) pálfy (1) pass andrea (1) pongrácz huba (1) r.mezőny (1) rab istván (1) s. (1) safranku ágnes (1) sándor (1) sárközi richárd (1) sarlós (1) simon (1) simon adrienn (1) sípos (1) slendri jános (2) somogyi lászló (1) soós edit (1) spiegl máté (1) stafétáról (1) szabó erzsébet (1) szafián zsuzsanna (1) szász fülöp györgy (1) szavazás (1) szilvia (2) szűcs gabriella (1) sz nagy krisztina (1) t. (1) takaró (1) tallér edina (1) tamás (1) tasnádi istván (3) tímea (1) tóth (1) vámos mónika (1) váradi gerda (1) zoch (1) zoltán (1) zsófi (1) zsuzsa (2) zsuzsanna (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • irka1960b: ilyen borzalmat még életemben nem olvastam !!!! De nem is szeretnék. (2009.05.13. 18:00) Almássy Bettina: Hiába
  • Miamano: Kedves Bikalakat és Mindenki! El fogom olvasni, megigérem. Most még látogatni sem nagyon kívánok ... (2009.05.11. 12:58) Almássy Bettina: Hiába
  • Mirus: Ledöbbentem mind a színházi, mind a társadalmi a kliséken. Csodálkozom, hogy ezt itt így lehet. N... (2009.05.06. 23:43) Almássy Bettina: Hiába
  • Horváth Zalán: Hello, mikor állítják színpadra a darabot? És hol? Hol lehet szavazni? (2009.04.29. 19:11) Palágyi Ildikó Brigitta: Álom
  • Bikalakat: @Miamano: nem tennéd meg, hogy elolvasod az enyémet is? Érdekelne, hogy van-e véleményed! Köszi (C... (2009.04.27. 11:24) Almássy Bettina: Hiába
  • Utolsó 20

Friss topikok

Kölüs Lajos: Kurzus

2009.04.08. 15:10 litera

A TEHETSÉGKUTATÓ PÁLYÁZATRA BEÉRKEZETT PÁLYAMŰ

Szereplők

Erika (22 év körüli lány, nem csak álmában gyilkol, mindig szerelmes)

Kriszta (20 éves színész-hallgató, tisztában van vele, hogy igazi díva lehet belőle)

Szilvia (45 év körüli asszony, tombol benne az élniakarás, mindenki elhagyta)

Laci (Negyven körüli angoltanár, nőtlen, feminin férfi)

Natália (76 éves ex-anyakönyvvezető, leszbikus hajadon, Brazíliába készül utazni)

„ A világvége még nem a világ,

mert a világnak két vége van…”

(Mr. Pornowsky előkerül)

Történik a Bükkben, a XXI. századhoz közeli év őszén, egy vadászházban.

1. jelenet

(Kint erős szél fúj, behallatszik a nappaliba, amely tágas, süppedő szőnyeggel, bőrfotelekkel. A dohányzóasztalon heti újságok, képeslapok. A bejárattól nem messze bárpult is van. A nappali egyik sarkában egymás mellett két számítógép, monitorjukon fel-feltűnik a windows logo, ill. a where are you going? felirat. Az egyik fotelben Natália ül, kissé előrehajol, keresztrejtvényt fejt. Haja vörös, arca megnyerő, hogy hetvenéves is elmúlt, senki sem gondolná. Termete magas, nadrágkosztümöt hord, elrejtve valódi alakját, nem tudni szikár-e, vagy sem. Időnként kortyol egy kis kávét. Nyílik a bejárati ajtó, Erika lép be, tréningruhában, kötött sapkában. Középmagas, teltkarcsú alakja van, haja – miután leveszi a sapkáját - elöl sárga és zöld, egyik oldalt felnyírva, melle feszes, látni lehet, hogy nem hord melltartót.)

Natália (Fel sem néz, mielőtt megszólal.) Zsemlemorzsa németül.
Erika (Elcsodálkozik, eddig alig beszéltek egymással nyílvánosan..) Édesem, még angolul sem tudok, nemhogy németül. Igaz, gyógyszerészkarra jártam, de csak az ragadt meg bennem, hogy a cavinton mire jó és mire nem. (Közben leveszi a bakancsát, felül a bárszékre, szétterpesztve lábait.)
Natália Pedig ez is egy recept. (Foghegyről.) De mióta vagyok én a te édesed?
Erika (Megnyerően.)Tegnap óta, kitöltötted helyettem a tesztet, és még sikerült is.
Natália Nem szívesen, untam magam, de Laci megkért, segítsek, ha tudok.
Erika Kösz, nagy a lelked. A többiek?
Natália Készülődnek a vacsorára. (Ösztönösen.) Nem zuhanyzol le?
Erika Nem vagyok izzadós, (Natáliához ugrik, hónalját az orrához tartja.), szagold csak meg, még futottam is.
Natália Meg vagyok fázva, tőlem bakszagod is lehetne.
Erika Nem láttam őzbakot, de szarvast sem, pedig azt mondják, most van a szezonjuk. Nincs kedved hajnalban sétálni egyet? Hátha beléjük botlunk, olyan izgi lenne, csak filmen láttam, hogy feszülnek egymásnak a kanok.
Natália Nem kanok, hanem hímek, bikák, kandisznó, kankutya, kangörcs van, de kanszarvasról nem hallottam.
Erika Nem mindegy, mindegyiknek töke van, ha jobban tetszik, mogyorója, és azért verekszenek, hogy dugjanak egy jót, egész háremük van. Tőlem mindenki menekül, egyik pasimat sem tudtam megtartani. Lehet, hogy nekem is verekednem kellene? De kivel?
Natália Tőlem nem kell tartanod, sohasem voltam férjnél, mindig csak a párokat adtam össze, néha azért kellett küzdenem, hogy legyen esküvő, ha valamelyik fél meggondolta magát, és nem akart házasodni. Volt olyan férfi, aki négyszemközt ajánlatot tett, hogy inkább engem vesz nőül. Szegény, ránéztem a mennyasszonyára, és igazat adtam neki.
Erika Nekem Jenő volt az első. Micsoda név: Jenő! 16-hat voltam és bolondultam érte. Fűt-fát igért, azt hittem elvesz feleségül, kibírjuk valahogy azt a két évet, amíg nagykorú nem leszek. Az anyám tutira nem engedte volna, hogy hamarabb hozzámenjek.
Natália Ha lesz majd gyereked, te engedni fogod?
Erika Mit tudom én. Csak azt tudom, de azt biztosan, hogy Jenő kiröhögött a végén. Mit akarok én tőle, nyakába akarom varrni magamat, meg ilyen hülyeségeket mondott. Nekem, aki oda voltam érte.
Natália (Miközben hallgatja Erikát, továbbra is keresztrejtvényezik.) Hajtűkanyar olaszul. A rossebbe, megint egy idióta kérdés. Nem vagy jó emberismerő, látom.
Erika Csak szerelmes voltam és vagyok. Mint mindig.
Natália Nem szeretem a férfiakat, apám ludovikás tiszt volt, kimért és merev, semmibe vette anyámat, aki bánatában egésznap csak hímzett, ahogy én most keresztrejtvényt fejtek. Szegény anyám végül megalapította a rákoskeresztúri Pajzsos Szent György Keresztény Hímzőkört. Büszke volt rá, engem is elcipelt magával egyszer, de többet soha, látta az arcomon, hiába is próbálkozna. Inkább hittanra jártam. Istenfélő ember vagyok, ha érdekel.
Erika Nem ismertem az anyámat, mindig róla álmodom, olyan érzésem van, mintha fürdőkádba fojtana, vagy késsel szurkálná a testem, vagy kihajítana az ablakon. Apám szerint hasonlítok rá, ettől megrémülök, lehet, hogy álmomban anyám az én vagyok, én gyílkolok. A barátaim néha viccből megkérdezik, tegnap kit öltél meg, Erika, és hogyan, késsel, baltával. Engem is megölsz? Nem, édesem, halálra csókollak – válaszoltam az egyiknek, és jól pofán vertem.
Erika (Tölt magának egy italt, iszik egy kortyot, arca eltorzul, ahogy torkában megérzi a töményt.) Te a nőket szereted? (Kis szünet után.) Ne érts félre, semmi közöm hozzá, csak úgy kiszaladt a számon.
Natália Ördögöd van, de nem szívesen beszélek róla. Menjünk vacsorázni. (Feláll a fotelből.) Holnap hajnalban találkozunk a szakadéknál. Onnan belátni a völgyet, hozzad a messzelátódat, bár ha köd lesz, csak a hangjukat fogjuk hallani. Gyermekkoromban már jártam itt egyszer, ha az emlékezetem nem csal. Ritkán szoktam tévedni. (Mindketten el.)

2. jelenet

(Ebédlő, hosszabb asztallal, 10-12-en is elférnek mellette, gyertyák égnek, hogy túl vannak a vacsorán, üres és félig üres tányérok, boros és pezsgős poharak jelzik, Laci és Kriszta ül egymással szemben. Laci tölt, keze megremeg, melléönti az italt, Kriszta kuncog, majd nevetni kezd.)

Kriszta (Rövidujjú kivágott piros blúzban, nyakában aranynyaklánc, régi darab, ilyet csak örökölni lehet, haja fekete, fiúsra nyírva, fölsliccelt fehér szoknyában, alakja nyúlánk, törékeny) Lacikám, csak lassan, drága lé, ne pazarold.
Laci (Öltönyben, nyakkendője meglazult, haja kissé kócos, középen szétválasztva hordja, arca borostás, magas, közel kétméteres, teste nem tűnik kisportoltnak.) Ez az utolsó, nem iszom többet, kissé fejembe szállt, de még tisztán látlak, nem kell hozzá szódavíz.
Kriszta Natália jobban bírja nálad, kár volt vele versenyezni, koccinthatott egész életében.
Laci Anyakönyvezető, na és, megértjük egymást, nem beszél vissza, csak akkor, ha én akarom, és nem igen akarom. Tud hallgatni. Erikának be nem áll a szája, fárasztó. It is hard day.
Kriszta Yes. Ma délelőtt hívtalak a mobilodon, még az óra előtt, nem vetted fel. Felmentem a szobádba, de ott sem voltál. Akartam valamit kérdezni tőled, mostanra kiment a fejemből, hogy mit.
Laci Lillafüreden üdül az anyám, meglátogattam.
Kriszta Neked van anyád is? Eddig csak apád szeretőiről beszéltél.
Laci Egy évben egyszer látom, amikor hazajön.
Kriszta Amerikában él?
Laci Nem, Kubában. Isten tudja, miért, apám sem mondta, valójában hogyan került oda.
Kriszta Szerelem?
Laci Sosem kérdeztem az anyámat. Úgy gondoltam, ez csak őrá tartozik. Ma már tudom, tévedtem. Hogy nem hívott soha magához, nekem természetesnek tűnt. Nem akart ártani, gondoltam akkor. Lassan belenyugodtam, hogy az anyám más, mint a többi gyerek anyja.
Kriszta Én kimentem volna hozzá, mégis az anyád.
Laci Az. Akivel valaha is jártam, mindegyik hasonlított rá. Hiába. Egyik küszöbén sem jutottam túl.
Kriszta Talán én lehetek a kivétel. (Áthajol az asztalon, kerek mellei jól láthatóak, Laci szeme önkéntelenül odamered.) Jé, zöld a szemed.
Laci A tied meg kék. (Elvörösödik.) Nem szeretem a kéket. Kék ég, olyan hamis.
Kriszta Neked fóbiád van. Coitophobia, már megbocsáss.
Laci Nem hiszek a tisztaságban, a lelkiben, ha érted, és a rendben sem, szanaszét hever nálam minden, a bejárónőnek tilos rendet rakni, nehezen is állja meg, hogy ne essen neki néha.
Kriszta Recskázni szoktál?
Laci Mi közöd hozzá?
Kriszta Mégis férfi vagy, tudtommal nem fogadtál cölibátust, vagy szívesen lettél volna pap, netán rabbi?
Laci Keresztény vagyok, csak zsidó iskolában tanítok. Sohasem akartam pap lenni. A nagynénéim neveltek, hol az egyiknél, hol a másiknál voltam. Körbeadtak. És mindegyikbe szerelmes voltam. Reménytelenül.
Laci (Kis szünet után.) Talán ezért is látom a világot, magamat női szemmel.
Kriszta Engem is?
Laci Téged is.
Kriszta Kihívó vagyok? Nagyon nyomulok rád?
Laci Élvezem a társaságodat, de nem tudnék belédszeretni. Izgat, hogy ilyen fiatal vagy, bátran flörtölsz, lógsz a neten, valamelyik nap éjjel kettőkör is ott ültél a gép előtt. Vibrált körülötted a levegő.
Kriszta Be-betévedek olyan csevegő szobákba, ahol lányok lányokkal csevegnek, de tudom, hogy némelyik nick név mögött férfi van.
Laci Honnan tudod?
Kriszta Megérzés, ösztön. Divatról beszélnek, de gőzük sincs hozzá, mi az.
Laci Kihívó a blúzod.
Kriszta Most nagyon hagyományos vagyok, nem ilyen szoktam lenni. Tetkóm is van, megmutassam? (Gombolni kezdi a blúzát.)
Laci (Feláll, sóhajt egyet, elfordul.) Tegyük el magunkat holnapra.
Kriszta Nem vagy reménytelen. Nem adom fel, érted?
Laci (Vállat von, visszafordul, Kriszta bugyiban áll, kezével eltakarja mellét.) Ahogy látom, te sem vagy reménytelen. (Laci kisomfordál az ebédlőből.)

3. jelenet

(A helyszín ugyanaz, mint az előző jelenetben. Kriszta öltözködik. Megjelenik Erika, virágos pizsamában, hajhálóval a fején. Kriszta épp a melltartóját csatolja fel, még a szoknyáját sem vette fel.)

Erika (Dühösen.) Mi történt?
Kriszta (Rezignáltan.) Te mit gondolsz?
Erika Miért nem mentetek fel a szobádba?
Kriszta Ott sem történt volna más.
Erika Megdugott?
Kriszta Mondom, hogy ott sem történt volna más, mint ami történt.
Erika Beszélj világosan, megbaszott?
Kriszta Ne légy közönséges.
Erika Nem vagyok, csak szeretem az egyenes beszédet.
Kriszta Álmos és fáradt vagyok.
Erika Ennyire kimerített a dolog?
Kriszta Te nem tudsz másra gondolni? Lazúlj már el, Eri.
Erika Ne beszélj így velem, nem szolgáltam rá. Kikezdtél vele?
Kriszta És ha kikezdtem volna, felnégyelsz, ha igen?
Erika Azt hittem, valamit érzel irántam. És az több mint valami. Amikor először megcsókoltál, megijedtem, és kívántam, hogy újra megcsókolj, nem akartam, hogy másnap legyen, csak öleljük és öleljük egymást. Míg meg nem virrad. És utána is.
Kriszta Lassan, végtelen módszerességgel, gyöngéden, hogy az már ijesztő.

(Erika pulykavörös lesz.)

Kriszta Csak idézek, megzakkantál?
Erika Nem zakkantam meg, csak hülyén érzem magam. Vegyél el. Házasodjunk össze.
Kriszta (Először megdöbben, szoknyáját húzza fel, igazgatja, nem jut levegőhöz, alig tud valamit kinyögni.) Elment az eszed?
Erika Van egy anyakönyvezetőnk, ismeri a formaságokat, vannak tanúk is, az enyém Laci, a tiéd Szilvia, mintha Las Vegasban lennénk.
Kriszta Sok filmet nézel.
Erika Honeymoon in Vegas, többet nem ismerek.
Kriszta Ha belegondolok, nem is mondtál hülyeséget, bár meglehet, mégis az.
Erika Gondolkodj legalább rajta, holnapig. Addig is reménykedem.
Kriszta Ki fognak nevetni mind a kettőnket. Elképzelem Szilvia arcát, rajta a döbbenet, a kétkedés, az ő kezét senki sem kéri meg. Natália nem fog meglepődni, Szappho szerelmese.
Erika Honnan tudod, hogy Natália leszbikus?
Kriszta Ösztön, megérzés. Az első este segítettem neki kipakolni, pakolás közben leesett egy doboz, valami kütyü volt benne, milyen helyes habverő, gondoltam magamban, de nem szakácsversenyre jöttünk, ébredtem fel gyorsan. Vibrátor – mondta Natália. Nagyot nevettünk.
Erika És ezen kívül? A nők közül sokan használnak ilyen kütyüt, mint én is. Néha.
Kriszta Mit ezen kívül?
Erika Van más bizonyítékod?
Kriszta Van. Az egyik éjszaka valaki kijött a szobájából, csak azt tudtam megállapítani, hogy nem Laci volt. Ő magas, akit láttam inkább hasonlított rád. Mit nézel rám ilyen kétségbeesett szemekkel? Fájt a fejem, orvosságot kellett bevennem.
Erika (Megborzong, mintha rajtakapták volna, nevetni kezd.) Leskelődtél?
Kriszta Ne légy már bolond, csak kiváncsi voltam.
Erika (Furmányosan.) És ha én lettem volna?
Kriszta Megölnélek. Inkább el tudom képzelni, hogy Laci vesz le a lábadról, mint egy öreg satrafa. (Órájára néz.) Már egy óra! Menjünk a fenébe.
Erika Még elküldök egy e-mailt, utána megyek én is.
Kriszta Ahogy gondolod. (Szájon csókolja Erikát.) Szent a béke?
Erika (Visszacsókolja Krisztát.) Szent. (Kriszta el.)

3. Jelenet

(Erika a gép elé ül, leveleit olvassa. Szilvia jön be, felöltözve, látszik, valahová készül. 45 év körüli, alacsony, izmos, kövérnek is mondhatnánk, de tagjai arányosak, szőke hajú, haját kontyban hordja, szeme fekete, zavarodattan áll, nem számított arra, hogy talál még valakit a nappaliban. Megpróbál elosonni, de Erika észreveszi.)

Erika (Vidáman.) Szépasszony, randira megy? Magával tarthatok? Félek itt egyedül.
Szilvia Nem bírom a bezártságot, egésznap csak a négy (ki tudja hány) fal között, olyan leszek mint egy párduc, amelyik, ha kinyitják előtte a rácsot, nem megy sehova sem.
Erika Most mégis készülsz valahova.
Szilvia Csak egy kis éjszakai séta.
Erika Kérdezhetek valamit?
Szilvia Gyorsan, mert rám melegszik a kabátom.
Erika Igaz, hogy Laci és Natália között van valami?
Szilvia Mire gondolsz?
Erika Hogy vonzódnak egymáshoz, láttam, ahogy csókolóznak.
Szilvia Biztos vagy benne? Lehet, hogy tévedsz, te magad mondtad, rossz a látásod.
Erika Te szereted Lacit?
Szilvia Hova gondolsz, Laci egy igazi úriember. Különben is, a férjem most hagyott el, anyám kórházban van, lehet, hogy lebénul szegény, a fiam Írországba ment. Nincs senkim.
Erika Hát éppen ezért, az ürességet ki kell tölteni.
Szilvia Nem tagadom, többet vagyok együtt Lacival, mint közületek bárkivel. Határozatlan szegényke, meg szeretném óvni, hogy bármelyikőtök csak úgy elcsavarja a fejét.
Erika Kriszta is nyomul rá. Magam láttam.
Szilvia Tudom. Segíthetnél levakarni róla.
Erika Hogyan?
Szilvia Ezt rád bízom. Nem vagyok vak. Kriszta nem közömbös neked.
Erika Nem. Adjunk irányt a dolgoknak. Fogjunk össze. Hitessük el, hogy Laci és Natália együtt vannak.
Szilvia Hazudjak? Kerítőnek nézel?
Erika Ugyan már, félreérted, amit mondani akarok.
Szilvia Nagyon is értem. Ne haragudj, mennem kell.
Erika Rajtad is áll, hogy vesztes leszel vagy nyertes.
Szilva (Az ajtóból.) Ez nem szerencsejáték. (Kilép az ajtón.)
Erika (Magának.) De még mennyire, hogy az. Máskülönben már rég aludnál az ágyadban. (Feltápászkodik a székről.) Engem is vár az ágy. (El.)

4. jelenet

(Laci és Natália, túl vannak a reggelin, elmúlt már tíz óra is, a nappaliban ülnek, beszélgetnek)

Laci Hallottam, hogy szarvaslesen voltatok.
Natália Gyorsan terjed a hír.
Laci Bőgtek?
Natália Toporzékoltak, csak úgy repdestek a fűcsomók, a levelek.
Laci Kapitális agancsok?
Natália Ilyen nagyot még nem láttam. Ágas-bogas. Bárhol díjnyertes lehetne.
Laci És melyik győzött?
Natália Egyik sem. Megzavartuk őket. Megfordult a szélirány. Talán még most is ott lennénk, ha más irányba kezd fújni a szél.
Laci Legyen más irány. Szilvia kérdezte tőlem, hogy valóban lefeküdtem-e veled.
Natália Miért, attól félsz, leharapnám az orrát, ha igaz lenne.
Laci Eddig olyan jól megvoltunk. Te tudod rólam, hogy nőpárti vagyok, de közülük egyikkel sem feküdnék le, még veled sem.
Natália Lacikám, mi nem vagyunk Maude és Harold vagy Harold és Maude, ahogy tetszik.
Laci Ezt én is észrevettem. Erikával kavarsz.
Natália No, ez már sok.
Laci Mert igaz.
Natália Nem azért. Egyszerűen nem tartozik rád. Nem vagy a fiam, a férjem, a szeretőm.
Laci Talán a barátod.
Natália Milyen barát az, amelyik vizslat a másik után?
Laci Nyitott szemmel és füllel járok.
Natália Akkor miért nem csukod be a szemed vagy dugod be a füled?
Laci Túl hangos volt a vibrátor.
Natália Nincs is vibrátorom.
Laci Kriszta mesélte.
Natália A piszok. Nem ártottam neki.
Laci Eddig még nekem se.
Natália Nem is fogok.
Laci Mire gondolsz?
Natália Holnapután repülök Vitória da Conquistába.
Laci Komolyan mondod, vagy csak szédítesz?
Natália Brazíliába megyek. Meghívtak. Még repülőjegyet is küldtek.
Laci Szerencsés ember vagy.
Natália Ahogy vesszük. Először össze kellett adnom őket.
Laci Kiket?
Natália Egy férfit és egy nőt. Anyakönyveztem őket. Már nem is tudom hány éve, talán negyven is elmúlt.
Laci És mi lesz Bastettel?
Natália Te majd vigyázol rá.
Laci De tudod, hogy utálom a macskákat, a sziámi macskákat különösen.
Natália Ha másért nem, a macskám miatt visszajövök, élve vagy halva.
Laci Akkor sem vállalom, kiújul az allergiám, nekem akkor végem.
Natália Lehet, hogy nekem is. Tekintsd végrendeletemnek a macskát.
Laci Miért tekinteném, ha miatta jössz vissza.
Natália Jönnék, de nem fogok, nem akarok.
Laci Mondott valamit az orvosod?
Natália Miből gondolod, hogy mondania kellett bármit is?
Laci Sötéten látod a jövődet, Victória da Conquista ellenére.
Natália Három hete egy csomót tapintottam ki a hónaljamban.
Laci Az öcséd tudja?
Natália Húszéve nem beszélek vele. Szerintem ma is munkásőr. Vagy annak képzeli magát. Védi a hont. Istenem, hányszor hallottam tőle: „Nem vagyunk mi fényes, úri hadsereg, nincsenek itt grófok, sem hercegek. Munka törte be markunk, gondra szült anyánk…”
Laci Szegény. Talán megváltozott. Hagyd rá a macskádat.
Natália Nem őrültem meg. Még agyon lövi.
Laci Miért lőné agyon? Mégis a testvéred.
Natália Csak volt. Ma már nem az. A macskám piszkát sem bíznám rá.
Laci Natália, meghibbantál?
Natália Meg. Sokunknak kellett volna, akkor ma nem itt tartanánk.
Laci Higgadj le, egyoldalon állunk.
Natália Csak nem tudjuk, hogy melyiken.
Laci Ez kész őrület. Egy macska miatt.
Natália Bár mindenkinek lenne egy macskája.
Laci Te vagy az én macskám.
Natália Késő. Hamarább kellett volna.
Laci Utazzunk el együtt, még sosem jártam Brazíliában.
Natália Szép gesztus tőled, hálás vagyok.
Laci Ne hálálkodj, hanem mondd, hogy igen, veled mehetek.
Natália Hogy lásd, miként halok meg?
Laci Visszük a macskádat is.
Natália Komolyan mondod?
Laci Bastettért mindent.
Natália Gonosz vagy.
Laci Megérdemled.
Natália Elmarad az óra?
Laci Jesszusom, dehogy. (Mindketten el.)

5. jelenet

(Délulán van. Laci a számítógép előtt ül, szavakat gyűjt a másnapi órára. Szilvia jön, mini shortban, egyszál pólóban, melltartó nélkül. Lacihoz lopakodik, aki nem veszi észre, hogy valaki áll mögötte. Szilvia Laci nyakába dől, tenyerével befogja a férfi szemét, közben a fülébe suttog.)

Szilvia Na, ki van itt?
Laci (A pólón keresztül is érzi a forró bőrt, a különleges parfüm bódító illatát, a nő teljesen rátapad.) Nem látok!
Szilvia Nem rajtam múlik.
Laci Összeroppan a vállam, a derekam.
Szilvia Én megtartalak. Ha lehetne, örökre.
Laci Lehetne és örökre. Mindennek vége lenne.
Szilvia Krisztának is ezt mondanád?
Laci Ő nem olyan fajsúlyos, mint te.
Szilvia Mégis csapod a szelet neki, pedig semmi reményed nincs, Erika miatt.
Laci Mi van Erikával?
Szilvia (Még mindig átkarolja, ha tehetné, örökké így maradna a férfival.) Erika nem hagyja, hogy lecsapd a kezéről Krisztát.
Laci Elengednél?
Szilvia Ha megígérsz valamit?
Laci Mit kellene megígérnem?
Szilvia Tudod azt magadtól is.
Laci De én tudatlan szamár vagyok.
Szilvia Szamárnak szamár. Olyan szekér után futsz, amelyik fel sem vesz.
Laci Jók a lábaim.
Szilvia Az enyémek is. Még nem is láttad őket. (Lenéz a lábára.)
Laci Nem is fogom, amíg rám tenyerelsz.
Szilvia Nos, megtartod az igéretedet?
Laci Még nem is ígértem semmit.
Szilvia De fogsz.
Laci Nem fogok.
Szilvia Addig fogságban maradsz.
Laci Édes istenem, mindjárt elvesztem a fejemet.
Szilvia Én benne vagyok.
Laci Nem inkább én? Benned.
Szilvia Számít az?
Laci Nagyon is.
Szilvia A misszionárius pózt szereted?
Laci A gyarmati pózt?
Szilvia Keresztény vagy, nem igaz? (Oktatóan.) Őseid közül sokan úgy gondolták, hogy nem valami keresztényi dolog állatmódra hátulról akciózni a nőket.
Laci És te most mit csinálsz?
Szilvia Súlya van a szerelmemnek, ha akarod, legyél te hátul. Még úgy senkivel sem kavartam. Szegény párom olyan hamar elment. Ő csak azt szerette, ha alul vagyok.
Laci (Nagy nehezen lefejti magáról Szilviát, aki ismét rádől, de már előlről, mondhatni Laci nyakában lóg. Orruk majdnem összeér. Laci suttogva, szótagolva beszél.) Én nőpárti vagyok, de most ágállok ellene, hogy a jövőben is az legyek.
Szilvia (Lenyúl Laci nadrágjához) Mégis hatással vagyok rád! (Húzza magával a férfit, aki vonakodik, de nem eléggé, együtt el.)

6. jelenet

(Ebédlő, mindenki a színen, ebédelnek. Kriszta mellett Erika ül. Krisztával szemben Laci, Laci két oldalán Natália és Szilvia foglal helyet. Szilvia időnként Laci vállára hajtja a fejét.  Kriszta néhányszor jobb lábfejét Laci sliccére helyezi, és hevesen mozgatja nagylábujját. Erika dühös szemeket mereszt, nem sok hiányzik, hogy mindenki füle hallatára kimondja, Laci viszonyt folytat Natáliával, és együtt készülnek Brazíliába. Szilvia boldognak látszik, de senki sem tudja az okát. Azt gondolják, hogy minden gödörből van kiút, és Szilvia van annyira szívós és kitartó, hogy elérje célját.)

Erika Látta valaki a gondnokot?
Szilvia Én már az éjjel sem láttam, hiába zörgettem az üveget, nem nyitott ajtót senki, végül saját kulcsommal jöttem be.
Laci Nekem azt mondta, hogy vasárnap hazaugrik egy kicsit. (Kéjesen.) Még most is tart.
Natália Tegnap óta?
Kriszta Hagyjuk a fenébe a gondnokot, el vagyunk nélküle is.
Erika Egyetértek.
Kriszta Van egy ötletem, valakit érdekel? (Mindenki bólogat, többen mondják, hogy halljuk.)
Kriszta A mai az utolsó nap, amelyet együtt töltünk. Tegyük emlékezetessé.
Laci Éljen. (Tapsol hozzá, egyedül, a többiek elcsendesednek.)
Kriszta Ki van benne?
Szilvia Mit találtál ki?
Natália Csak egy férfi van közöttünk, de ő nem jöhet szóba, talán sohasem fog megnősülni.
Szilvia Azt te csak úgy gondolod! Lacikám, álljál már a sarkadra, légy férfi, ha férfi vagy.
Laci (Kitérően, meg sem hallva, amit Szilvia mondott.) Halljuk inkább Krisztát, valóban remek ötlete van.
Kriszta Tartsunk esküvőt!
Natália Bolondokat beszélsz, lányom.
Kriszta Megkérem előttetek Erika kezét, ki adja beleegyezését.
Erika Van beleszólásom?
Szilvia Nincs. Kussoljál.
Laci Az ötlet jó, ha van próbaházasság, lehet próbaházasság-kötés is. Nem?
Krisztina Natália hosszabb útra megy, nem valószínű, hogy így öten egyszer még összefutunk valahol.
Natália Én már tizenötéve nem adtam össze senkit. Csak a lózungokra emlékszem. Jóban rosszban.
Szilvia Hagyjuk a sorozatot, el van az magában is. Ne reklámozzuk. Szavazzunk inkább, legyen házasságkötés vagy ne legyen. Én támogatom. (Felemeli a kezét, Erika kivételével mindenki ugyanezt teszi.)
Erika Tartózkodom.
Kriszta Natália, tied a pálya. Készülj, egy óra múlva kezdődik a ceremónia. Diszítsük fel a nappalit, én már megírtam a forgatókönyvet, gyerünk, munkára fel.

7. jelenet

(A nappalit látjuk, feldíszítve piros bogyós ágakkal, zöld fenyővel. Szilvia a bárpultnál ül, konyakot iszik. A semmibe mered tekintete. Erika mint mennyasszony jön be, tréningruhában, szíve felett egy elszáradt vörös rózsával, fején az elmaradthatatlan kötött sapka, félrecsúszva. Szilvia sírni kezd.)

Erika Mi történt?
Szilvia Nem tudom.
Erika Mi az, hogy nem tudom?
Szilvia Egyszerűen nem akarom tudni.
Erika Ne légy már olyan titokzatos. Addj egy konyakot nekem is.
Szilvia (Tölt egy konyakot, de magának is, gyorsan lehajtja, majd újra tölt.) Tessék.
Erika Ne csigázz már, mondjad gyorsan.
Szilvia Nem lehet.
Erika Miért nem lehet? Titok?
Szilvia Titok.
Erika Engem érdekelnek a titkok, és az álmok is. Te szoktál álmodni?
Szilvia Csak mélyen aludni. Az anyám mindig álmodott, végül engem is csak álomnak tartott, és bezárták.
Erika Én tudok titkot tartani. Rajtam kívül senki sem tudja, hogy mi történt közted és Laci között.
Szilvia Mi történt?
Erika Elvetted a szűzességét.
Szilvia Már nem volt szűz. Sokat recskázott.
Erika Úgy értem, előtted nem volt más nővel.
Szilvia Ezt meg honnad tudod?
Erika Natáliától.
Szilvia Igaz, sűlve-főve együtt vannak. Laci nagyon ragaszkodik hozzá. Nem akarom, hogy elkísérje Brazíliába.
Erika Ebben segíthetek.
Szilvia Hogyan?
Erika Előbb áruld el a titkodat.
Szilvia Nem merem. Félek.
Erika Nincs mitől vagy kitől félned. Melletted állok.
Szilvia Köszönöm, de nem akarok bajt hozni rád. Meg úgysem hinnél nekem. Senki sem hisz nekem. Mindenki depressziósnak tart. Utálnak. Utáltok velem lenni.
Erika Kiről beszélsz? Nem ittál elég konyakot?
Szilvia Tök józan vagyok, visszafele is tudok olvasni. Gyerekkoromban rengeteget gyakoroltam. (És elkezdi visszafele mondani: „ A világvége még nem a világ, mert a világnak két vége van…” szövegét) Nav egév ték kangáliv a trem, gáliv a men gém egévgáliv a.
Erika Tisztára mint az Ómária-siralom, keserüen kinzatul, vos szegekkel veretül!
Szilvia Sokszor megnyugtat az én vakbeszédem, de nem mindig. Most sem.
Erika Fogadd el a segítségemet, nem bánod meg.
Szilvia Legyen.
Erika Hallgatlak.
Szilvia Igyunk előtte még egy konyakot (Tölt mindkettőjüknek).
Erika Mindjárt itt hagylak, ha nem mondod.
Szilvia Kapaszkodj. Laci megcsalt Krisztával. Meztelenül jött ki Kriszta szobájából hajnali négykor, amikor mindenki aludt.
Erika Téged kivéve.
Szilvia Ahogy mondod. Éjjeli bagoly vagyok.
Erika Rajtam kívül elmondtad még valakinak?
Szilvia Csak neked.
Erika Meghálálom.
Szilvia Lacit ne bántsd, legyen az én foglyom.
Erika Igazad van. Legyen kívánságod szerint. (Mindketten el.)

 

8. jelenet

(Helyszín megint a feldíszített nappali, előbb Kriszta jön, csokornyakkedősen, mindent szemügyre vesz, Laci és Szilvia együtt jönnek, kis idő múlva Erika lép be, ruházatán semmit sem változtatott.Tanácstalanul néznek egymásra, végül Kriszta töri meg a csendet.)

Kriszta Hol van Natália?
Szilvia Bekopogtam a szobája ajtaján, hogy várjuk, aztán lejöttem.
Laci Csatlakoztam Szilviához, épp elértem a lépcsőfordulónál.
Erika Megnézi valaki, mi a fészkes fenét csinál az öreglány? Mégis az én esküvőm.
Laci Látom, egészen belejöttél ebbe a szűzies életbe.
Kriszta Nyugi, Laci, ne fújjad tovább a léggömböt, még kipukkasztod.
Erika Hagyjad, ha neki jólesik, szúrja, ha szúrni akarja.
Szilvia Én felmegyek, ki tart velem? Senki? Na, sziasztok. (El.)
Laci Én kinek a tanúja vagyok?
Kriszta Az Erikáé, Szilvia meg az enyém.
Erika
Fordítva is lehet, ha akarjátok, nem zavar.
Kriszta Maradj már veszteg, olyan furcsa vagy ma, nem tudom megmondani miért, csak érzem, hogy egészen más. Amikor a gondnok eltűnt, akkor is hasonló érzésem volt, de nem mertem beszélni róla, féltem, hogy kinevetsz.
Laci Miért nevetne ki bárki is. A te ötleted volt ez a próbaházasság-kötés.
Erika Oldás és kötés. Fekete-fehér. Valaki látta a filmet? Ha jól emlékszem, Domján játszotta az egyik főszerepet. Mi is volt a keresztneve? Várjatok, ne mondjátok, mindjárt eszembe fog jutni. Erzsébet? Nem. Emma? Etel? Megvan! Edit. Domján Edit.
Kriszta Van még e-betűvel női név?
Laci Eleonóra, Ella, Emilia, Enikő, Euridiké. Van még több is.
Kriszta Ne bomolj, még Orfeusz lesz belőled. Nincs is hárfád.
Laci Honnan tudod? Mindjárt játszok rajta, ha akarom. (Félreérthetetlen mozdulatot tesz.)
Erika Pofa be, emelkedettebb stílt, ha lehetne. (Meglátja, hogy Szilvia és Natália jön,
elindítja lemezjátszót, Bach zene szól, de nem a szokásos.)

9. jelenet

(Natália fekete nadrágkosztümben, nyakában fehér sállal, kezében egy mappával a feldíszített asztal mögé lép. Kriszta kézen fogja Erikát, beállnak az asztal elé, Szilvia Kriszta mögé, Laci Erika mögé áll, mindannyian várnak, és Natáliára néznek.)

Natália (Hivatalos hangon) Kedves Erika, Kriszta, előttem, mint a Magyar Népköztársaság (Hirtelen vált.) Köztársaság anyakönyvvezetője előtt megjelentetek azzal szándékkal, hogy egymással törvényes házasságot kössetek. Irataitokat megvizsgálva, házzasságkötéseteknek törvényes akadálya nincs.
Natália Kedves Erika, megkérdezlek, akarod-e hites társadként a jelenlévő Krisztát?
Erika (Széles mosollyal a szája szélén.) Igen (Mosolygása fuldokásba megy át, alig leplezi röhögését.)
Natália Kedves Kriszta, most téged kérdezlek, akarod-e hites társadként a jelenlévő Erikát?
Kriszta Igen (Rá is ráragad Erika érzése, ő is köhögni kezd.)
Natália Most kérlek benneteket és a tanúitokat is, hogy aláírással erősítsétek meg az itt tett nyilatkozatot. (Sorban aláírnak.)
Natália (Meggyújtja az asztalon lévő gyertyákat, majd Laci lekapcsolja a villanyt.)
Natália (Ünnepélyesen) Az egybetartozás jelképeként most a házassági gyűrű felhúzása következik, majd az ifjú pár csókolja meg egymást. (Kriszta leejti a gyűréjét, nehezen találja meg, feje összeütközik Erikáéval, miután Laci megtalálja a gyűrűt, megtörténik a gyűrűk kölcsönös felhúzása, ennek örömére Kriszta és Erika hosszan csókolózik egymással.)
Natália (Felteszi a szemüvegét, előbb a mappába pillant, majd az előtte lévőkre, akik ünnepélyes arcot vágnak, kivéve Erikát, aki alig tudja titkolni, hogy megint röhöghetnékje van, Kriszta oldalba böki.) „Drága toporgó násznép, kedves buszra várók, és persze legfőként ti, ifjú pár! „ Ez a ti esküvőtök, nem lesz több ilyen érzésetek, mint amilyet most lelketekben éreztek, házasodhattok ismét, de az a varázs, ami jelenleg eltölti egész lényeteket, megismételhetlen. Közülünk senki sem vonja kétségbe, hogy jogotokban áll egymáshoz tartozni, de tudnotok kell, a nehezén nem vagytok túl, hanem az ezután következik.
Erika (Szilviához hajol.) Te mit gondolsz?
Szilvia Előtted az éjszaka.
Natália (Kivár egy pillanatig.) Kik is vagytok valójában, teszitek fel magatokban a kérdést, mint azonos neműek, sokszor a megvetés alanyai lesztek, miközben úgy érzitek, semmiben sem különböztök a heteroszexuális házaspárok tagjaitól.
Laci (Krisztának) Elérted, amit akartál.
Kriszta (Hátra sem fordul, sziszegve.) Miért nem állítottál meg?
Natália (Rendületlenül folytatja, de érezni, hogy zavarják a közbeszólások.) Kriszta és Erika, igazatok van, de az igazság nem mindig a győztesek oldalán áll. Ti most sokak szemében vesztesekké váltatok, lúzerek lesztek. Ha ezzel nem számoltok, egy ici-picikét is, tényleg azok lesztek. Nyitottnak kell lennetek egymás és a külvilág iránt is.
Szilvia (Lacihoz.) Ez neked is szól.
Laci (Magának mondja, hogy Szilvia is hallja.) Csak ne bízd el magad.
Natália (Kissé felemeli hangját.) A világ nem javul meg máról holnapra, de holnaputánra sem. Ez tény, már koromnál fogva is tudom, mit jelent ez egy ember életében, de különösen azt, hogy mit fog jelenteni majd a ti életetekben. Bízom bennetek, ti sem tehettek mást, hogy bíztok magatokban és egymásban. (Natália szeme könybe lábad, félre fordul és kifújja az orrát, Kriszta is így tesz.)
Natália Gratulálok az ifjú párnak, most pedig átnyújtom nektek a házassági anyakönyvi kivonatot. (Erika veszi át, a hóna alá csapja.)
Erika (Natáliához.) Elcsöpögök. Nem ismételnéd meg?
Natália Köszöntöm az ifjú párt a nászéjszakák borával, egy kis somlóival. Jöhetnek a gratulációk. (Laci tölti a bort, mindenki koccint mindekivel, fesztelen a hangulat.)
Laci (Natáliának.) Főhercegnek érzem magam, akinek nászéjszakáján a somlóitól erősödik a férfiassága, és reménykedik, hogy fiúörököst nemz.
Natália Én meg Mária Teréziának. De ne mondd el senkinek.

10. jelenet

 

(Laci és Szilvia a vadászház tornácán áll, szellőztetik a fejüket, mindketten eleget ittak.)

Szilvia Láttam a gondnokot.
Laci Kit érdekel a gondnok, nélküle is el vagyunk.
Szilvia A fáskamrában fekszik.
Laci Mit kerestél te a fáskamrában?
Szilvia Be akartam gyújtani a kallandóba.
Laci Részeg?
Szilvia A gondnok?
Laci Ki más?
Szilvia Nem.
Laci Mi van vele?
Szilvia Halott.
Laci Nem hiszem el. Megint túl sokat ittál.
Szilvia Nem többet mint te. Nézd meg, ha akarod.
Laci Jó, megnézem.
Szilvia Baltával ölték meg.
Laci (Bizonytalan, nem tudja eldönteni, mit is mondjon.) Óvatos leszek. Most még ne szólj senkinek. Csak pánik lenne. Vigyázz magadra. Legjobb lesz, ha visszamégy a többiekhez. Itt kint nem biztonságos. És ne igyál többet.

(Szilvia nem szól semmit, csak bólogat. Laci addig vár, amíg Szilvia visszamegy a házba, aztán elindul a fáskamrához.)

11. Jelenet

(A nappaliban Natália és Erika egymással beszélget, Szilvia és Kriszta táncolnak, hol együtt, hol külön)

Erika Én is elrepülnék Braziliába, ha valaki fizetné az utazást.
Natália Félek a hosszú úttól. Még trombózist kap a lábam, nem tudom, bírja-e a szívem.
Erika Miért ne bírná. Elég sok energiád van. Megtapasztaltam.
Natália Talán haza sem fogok jönni onnan. Lehet, hogy nem is szeretnék.
Erika Nem szívesen engedlek el. Érted?
Natália Értem.
Erika Lacit magaddal viszed?
Natália Laci csak egy jó ismerősöm, semmi több.
Erika A többiek nem ezt mondanák.
Natália Nem az a fajta vagy, akit befolyásol, hogy mások mit gondolnak, hisznek rólad.
Erika Nekem az fontos, te mit gondolsz rólam.
Natália Nem szeretek bújkálni, elég volt 30 éven át. Csoda, hogy mi ketten eddig még nem buktunk le. Kriszta észrevett valamit? Nem gyanakszik?
Erika Nem. Nézd, hogy táncol. Teljesen gyanútlan. Veled akarok menni.
Natália Nincs pénzem. Anyakönyvvezető voltam, nem gyémántkereskedő.
Erika A pénz nem akadály, megszerzem valahogy.
Natália Eszednél vagy, holnap már repülök.
Erika Nem vagyok részeg, ha arra gondolsz.
Natália Tudom, hogy közülünk te bírod legjobban a szeszt.
Erika Nem csak azt.
Natália Igen, nem csak azt. (Kissé zavartan.) Felmegyek összepakolni.
Erika Segíthetek?
Natália Kösz, nem kell, nincs sok estélyim.
Erika Nekem sincs, ha ez boldoggá tesz.
Natália (Beletörődéssel.) Gyere, ha akarsz. (Mindketten el.)

12. jelenet

(Szilvia leroskad az egyik fotelbe. Kriszta továbbra is táncol.)

Szilvia A többiek?
Kriszta Natália és Erika most mentek fel.
Szilvia Elfáradtak?
Kriszta Natáliának pakolnia kell, holnap reggel irány Brazília.
Szilvia Te voltál már Brazíliában?
Kriszta Nem.
Szilvia És nem is vágyódsz rá, hogy egyszer odamenj?
Kriszta Nem.
Szilvia Miért vagy ilyen szűkszavú? Tánc közben egy szót sem szóltál hozzám?
Kriszta Mert nem volt kedvem. Táncolni akartam.
Szilvia Most is azt teszed.
Kriszta Teszem is.
Szilvia Megbántottalak valamivel?
Kriszta Dugulj már el. Nem bántottál meg semmivel, ha tudni akarod. Laci hol van?
Szilvia A fáskamrában.
Kriszta Bolondokat beszélsz.
Szilvia Pedig ott van.
Kriszta Mit keres ott? Ahogy láttam, a kandalló előtt rengeteg a fa.
Szilvia A baltát keresi.
Kriszta Minek kell neki a balta?
Szilvia Nem kell neki. Neki legalábbis nem kell.
Kriszta
Látom, nagyon elfáradtál, nem forog az agyad.
Szilvia Bezzeg a tied forog.
Kriszta Mindjárt elszédülök!
Szilvia Én is, azt hiszem.
Kriszta Nagyon titokzatos vagy. Van valami köze Lacihoz?
Szilvia Mit agyalsz már megint?
Kriszta Nem vagyok vak.
Szilvia Sohasem gondoltam, hogy az lennél.
Kriszta Összejöttél vele vagy sem?
Szilvia
Talán igen, talán nem.
Kriszta Ahogy akarod.
Szilvia Az biztos.
Kriszta Semmi sem biztos.
Szilvia Csak a balta.
Kriszta Megint kezded? Nem vagy Raszkolnyikov.
Szilvia De gondnok sem.
Kriszta Jöhetne már Laci, és Erika is. Ünnepelni.
Szilvia Egyetértek. (Magának.) De abban nem lesz köszönet.

13. jelenet

(Laci jön be, kezében egy balta, újságpapírral fogja a nyelét. Kriszta megdöbbenve nézi, Szilvia közömbös arcot vág.)

Laci Megtaláltam a gondnokot.
Kriszta Miért, elveszett?
Szilvia Tegnap óta nem mutatkozott.
Kriszta Neki is jár egy kis szabadidő.
Szilvia Jár.
Laci (Rezzenéstelen arccal.) A gondnokot meggyilkolták. (Kriszta megmerevedik forgás közben, akár egy pantonimos.)
Kriszta (Később földre hajol, lábujját fogja, hátsója Laci felé mered.) És én vagyok a gyilkos.
Szilvia Te is lehetsz. Laci is, Erika is, Natália is. Mit tudom még ki.
Laci Értesítenünk kell a rendőrséget.
Szilvia Várjunk holnapig.
Laci Nem várok.
Kriszta Elég a marháskodásból. Nem tudtok megrémíszteni. Gratulálok. Jól kifundáltátok, de akkor se veszem be a meséteket. (Lassan lemegy spárgába.)
Laci és Szilvia (Egyszerre.) Nem is kell. Győzödj meg magad róla.
Kriszta Nincs kedvem a sötétben mászkálni. (Most fejen áll.)
Laci és Szilvia (Egyszerre.) Veled megyünk.
Kriszta Csak akkor megyek, ha jön Erika és Natália is. (Talpára ugrik.)

(Erika jelenik meg, a többiek feléje fordulnak.)

Kriszta Laci azt mondja, hogy a gondnokot megölték.
Erika Hiszem, ha látom.
Kriszta Ezt mondtam én is. De szerintem csak marháskodnak. (Tovább tréningezik, helyben fut.)
Erika Honnan tudod?
Kriszta (Lihegve mondja.) Annyira hihetetlen az egész.
Laci Pedig nem az.
Szilvia Csatlakozom.
Kriszta (Kifújja magát.) Várjuk meg Natáliát.
Erika Natália lefeküdt. Hagyjuk békén. Elegen vagyunk így is.
Laci Akkor mehetünk? (A többiek bólogatnak. Laci megy elsőnek ki, utána Kriszta.
kissé lemaradva Erika és Szilvia, még a nappaliban..)

14. Jelenet

(Szilvián látszik, hogy türelmetlen, mindenképpen beszélni akar Erikával.)

Szilvia Hol van Natália?
Erika Mondtam, hogy segítek.
Szilvia Most engem is …?
Erika Mit engem is?
Szilvia Nem így gondoltam.
Erika Nem számít, mit gondoltál.
Szilvia Nekem igen.
Erika Nekem nem.
Szilvia Most mit fog gondolni rólam Laci?
Erika Akármit. Semmit. Ebben biztos lehetsz.
Szilvia El fogom veszíteni, éppen akkor, amikor…
Erika (Elmosolyodik.) Nincs mitől félned, Laci a tiéd. Nem fogod elveszíteni.
Szilvia Mi vagy te, álomjós?
Erika Hiszek az álmomban. Vagy az álom hisz bennem. Mindegy. Egyek vagyunk.
Szilvia A francba, te meghibbantál.
Erika Tiszta a fejem. Ne maradjunk le Laciéktól. (Maga után becsukja a bejárati ajtót.)

15. jelenet

(Újra a nappaliban vannak, Natália kivételével. Fagyos a hangulat, mindenki magába roskadt, kivéve Lacit, aki föl és alá jár. Erika sűrűn belekortyol a vizespoharába, amelyben már alig van konyak. Kriszta a számítógép billentyűzetét ütögeti, háttal áll mindenkinek. Szilvia a falnak dől. Laci töri meg a csendet, megpróbál valakinek szemébe nézni, de kerülik a pillantását.)

Laci Nyugodjatok meg, és ne keltsük fel Natáliát, aludjon szegényke, leszbikus párt még úgy sem adott össze életében, kivéve a mait. Holnap hajnalban én viszem ki a reptérre, nem fog tudni semmiről. A lelkemre, nem fog tudni semmiről, úgy fog elrepülni.
Erika (Vágyakozva) Én is vele repülnék.
Kriszta (Ingerülten, gyílkos pillantást vetve Erikára.) Te csak ne nagyon repüljél, jó. Még balták potyognának az égből.
Erika Kinyalhatod. (Erika a báltpultnál ül, már gint iszik tonikkal, időnként a gines üveget is jól meghúzza.)
Szilvia
Mézeshetek. (Egy fotelba kuporodik, testét rázza a hideg. Kriszta nem bírja nézni, felkap egy plédet, és betakarja Szilviát.)
Laci Ne légy irigy. Bolondoztunk egyet, ennyi és kész. A gondnokot meg elfelejtjük.
Erika (Elmélázva.) Én biztosan nem.
Szilvia Ide sem jövök többet. Kiráz a hideg.
Kriszta Engem is. Rémálom az egész, és még élveztem is.
Erika Azt meghiszem.
Kriszta Miért, Natália szerint olyan voltál, mint egy kisgyerek, amikor szarvaslesen voltatok.
Laci Mint egy kisgyerek, aki még nem látott párzásra készülő bikát.
Erika (Sejtelmesen.) De „mi vagyunk a virág, az illat, a nap s a lepkék bennünk párzanak;
vagy felhők vagyunk ott az égen”. Színek és virágok. Hangyaboly.
Szilvia Mit zagyváltok itt össze, egyszerűen ősz van és hideg, hiába süt a nap, nem melegít fel.
Kriszta (Rávágja.) Kafka Lőrinc.
Laci Az. Olvasni jó.
Erika Meg gyalogolni. A gondnokot elfelejtjük. És ismét álmodni fogok. Az anyámmal.
Kriszta (Kiveszi Erika hóna alól az anyakönyvi kivonatot.) Még összegyűröd a végén. (Kivár egy pillanatig, belenéz az iratba.) Holnap bekereztetem.
Szilvia (Mint aki transzba esett.) Isten hal formájában születik újjá.
Laci És töltötthalkonzervből szólal meg.
Erika Én vagyok a töltötthalkonzerv. (A közönség felé fordul, dúdolva mondja, néhányszor megismétli.) „ A világvége még nem a világ, mert a világnak két vége van…”
Szilvia (Magához tér.) Nav egév ték kangáliv a trem, gáliv a men gém egévgáliv a.
Laci (Sóhajt egyet, magától kérdezi, de úgy, hogy mindenki hallja.) Vajon mikor lesznek végre a férfiak olyan bátrak, hogy tűsarkút és szoknyát húzzanak?

Függöny
 

1 komment

Címkék: 2009 lajos kölüs

A bejegyzés trackback címe:

https://literastafeta.blog.hu/api/trackback/id/tr471054013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ajanosi 2009.04.11. 15:48:16

Egyik legjobb amit olvastam. Gratulálok.
Janó
süti beállítások módosítása