HTML

Magyar Staféta

Kortárs magyar írók és friss tehetségek drámai váltója. Litera-projekt.

SZERZŐK

SZEREPLŐK

Laci

Hunger Natália

Erika

Szilvia

Kriszta

NAPTÁR

PARTNEREK

TÁMOGATÓK

IMPRESSZUM

Szakmai moderátor és pályázati koordinátor: Nagy Gabriella - litera Munkatárs: Szekeres Dóra - litera Kapcsolat:

Címkék

2009 (107) 2009. (1) ági (1) ágnes (1) almássy bettina (1) andrás (1) aranka (1) bager gusztav (1) bakos (1) balogh virág katalin (1) bányai (1) beáta (1) becsey (1) benkovics (1) bósa (1) both (1) brunner tamás (1) brunovszky adél (1) carpenter (1) csáki milán (1) csikós (1) czimmermann (1) deáki tímea brigitta (1) diána (1) erdős virág (3) faragó (1) fehér kornél (1) fekete györgy (2) fekete péter (1) forgách andrás (3) gábor (2) garaczi lászló (3) gárdon ágnes (1) gyula (1) harmath (1) harsányi anna (1) háy jános (3) horvát zsolt (1) imre (2) ivády (1) ivády gábor (1) j. (1) j.n. (1) j. bodnár (1) jánosi andrás (1) jónás andrás (1) józsef (1) judit (1) kalotai (1) kárpáti péter (2) katalin (1) kávai (1) kókai jános (1) kölüs (1) kozsár (1) krasznay piros (1) krisztián (1) lach tibor (1) lajos (1) légrádi györgy attila (1) lőrincz (1) lőrincz zsolt (1) maczkó zoltán (1) magyar (1) magyary ágnes (1) marek (1) mátyás tímea (1) mihály emese (1) m kriszta (1) nagy (1) noémi (1) o. katinka sára (1) ordas ferenc (1) palágyi ildikó brigitta (1) pálfy (1) pass andrea (1) pongrácz huba (1) r.mezőny (1) rab istván (1) s. (1) safranku ágnes (1) sándor (1) sárközi richárd (1) sarlós (1) simon (1) simon adrienn (1) sípos (1) slendri jános (2) somogyi lászló (1) soós edit (1) spiegl máté (1) stafétáról (1) szabó erzsébet (1) szafián zsuzsanna (1) szász fülöp györgy (1) szavazás (1) szilvia (2) szűcs gabriella (1) sz nagy krisztina (1) t. (1) takaró (1) tallér edina (1) tamás (1) tasnádi istván (3) tímea (1) tóth (1) vámos mónika (1) váradi gerda (1) zoch (1) zoltán (1) zsófi (1) zsuzsa (2) zsuzsanna (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • irka1960b: ilyen borzalmat még életemben nem olvastam !!!! De nem is szeretnék. (2009.05.13. 18:00) Almássy Bettina: Hiába
  • Miamano: Kedves Bikalakat és Mindenki! El fogom olvasni, megigérem. Most még látogatni sem nagyon kívánok ... (2009.05.11. 12:58) Almássy Bettina: Hiába
  • Mirus: Ledöbbentem mind a színházi, mind a társadalmi a kliséken. Csodálkozom, hogy ezt itt így lehet. N... (2009.05.06. 23:43) Almássy Bettina: Hiába
  • Horváth Zalán: Hello, mikor állítják színpadra a darabot? És hol? Hol lehet szavazni? (2009.04.29. 19:11) Palágyi Ildikó Brigitta: Álom
  • Bikalakat: @Miamano: nem tennéd meg, hogy elolvasod az enyémet is? Érdekelne, hogy van-e véleményed! Köszi (C... (2009.04.27. 11:24) Almássy Bettina: Hiába
  • Utolsó 20

Friss topikok

Pályázati kiírás - Magyar staféta

2009.02.26. 17:22 litera

A litera tehetségkutató pályázati felhívása publikus térben (online) születő kortárs dráma megalkotására

A litera irodalmi portál a Trafó – Kortárs Művészetek Házával együttműködésben tehetségkutató pályázatot hirdet Magyar staféta címmel egyfelvonásos dráma megírására. A pályázaton korhatár és szakmai előélet nélkül részt vehet minden szerző, aki az alábbiakban felsorolt követelményeknek megfelelő művet nyújt be határidőre.

Előzmények: A litera korábban meghirdetett meghívásos pályázatában öt kortárs drámaírót kért fel olyan drámai mű létrehozására, amely az ő együttes munkájuknak eredményeként online térben valósul meg. A szerzők névsora, a staféta sorrendjében: Háy János, Tasnádi István, Kárpáti Péter, Erdős Virág, Garaczi László. Az írók egymás után, stafétában írják meg az előző szerző munkájához szervesen illeszkedő vagy azt ellenpontozó, árnyaló, attól elrugaszkodó, egy vagy több jelenetből álló „kisfelvonásukat". Az öt részből álló darab elképzelésünk szerint egybefüggő drámai egésszé áll össze, jellegzetes magyar/közép-európai alakokkal, helyszínekkel és helyzetekkel.

A tehetségkutató pályázat feltételei: A litera tehetségkutató pályázata a március elejétől online fejlődő drámával párhuzamosan kerül kiírásra oly módon, hogy a felkért szerzők által megálmodott karakterek szerepeltetésével kell a pályázaton indulóknak önmagában megálló egyfelvonásos darabot írniuk. A „Staféta plusz” munkacímű egyfelvonásos drámának nem kell figyelembe vennie a felkért szerzők folyamatosan nyomon követhető munkáját, egyedüli követelmény a karakterek azonossága. A pályázat alakulásától és az elkészült egyfelvonásosoktól függően a Kiírók elképzelhetőnek tartják a díjnyertes munka dramaturgiai hozzáillesztését (epilóg, prológ, alternatív befejezés...) a készülő Magyar Staféta című színdarabhoz. A pályamunkákat szakértő zsűri bírálja el, az első helyezett művet a litera a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatja be ünnepélyes díjátadó keretében.

Karakterek: A meghívásos pályázaton részt vevő 5 kortárs magyar drámaíró 5 karaktert határozott meg, és azokat részletesen körülírta. A szereplők jellegzetes típusok, korunk hősei, antihősei. Az írók felskiccelték alakjaikat, leírták, honnan hova tartanak, mi mozgatja őket, és mi lehet sorsuknak beteljesedése. Meghatározták a hősök korát, nemét, körülményeit, hátterét, múltját, személyiségét. Fontos tudni, hogy a szereplők a színdarab kezdetekor találkoznak először, nincs viszonyuk egymáshoz (legalábbis nem tudnak róla), a viszonylatok a jelenetek során alakulnak (vagy derül rájuk fény). A tehetségkutató pályázaton részt vevőknek ezeket a hősöket kell mozgatniuk műveikben.
 

Az 5 karakter, amely a drámai műben szerepelhet:

Háy János szereplője:
Laci: Angoltanár, negyven körül. Szeretett volna valamit elérni tudományos téren, vagy legalább költő vagy író lenni. Van egy állása, alapítványi zsidó iskola, de a közkeletű hiedelemmel ellentétben (zsidó iskola, azér ott jól megfizetnek): ebben az iskolában sincsen pénz, ezért vállal különórákat és nyelvtanfolyamokat. Különben nem zsidó. Keresztény középosztályi családból származik. Neki ez a munkahely része az apja ellen folytatott harcnak. Feminin. Apja szereti bemutatni neki a szeretőit, emiatt a párkapcsolatai mind kudarcot vallottak. Általában magányos. Hetente többször önkielégít.
 

Tasnádi István szereplője:
Hunger Natália: 76 éves nyugalmazott anyakönyvvezető. Több mint 35 éven keresztül kötött házasságokat, de ő maga soha nem ment férjhez. Évtizedekig titkos kapcsolatot tartott fenn egy nála 12 évvel fiatalabb szociológusnővel, aki tavaly januárban egy lakótelepi karácsonyfatűzben elhalálozott. Hunger Natália azóta néma embergyűlöletben, elszigetelten él egy Kertész utcai körfolyosós bérház negyedik emeletén Bastet nevű vak sziámi macskájával.
Két hete egy csomót tapintott ki a hóna alatt, ám csak mostanra szánta rá magát, hogy megmutassa a háziorvosának, akit eddig csak hírből ismert, mivel rendíthetetlen előítéleteket táplál az orvostudományokkal szemben.
Apja Ludovikás tiszt, anyja háztartásbeli, a rákoskeresztúri Pajzsos Szent György Keresztény Hímzőkör megalapítója.
Van egy fiatalabb fiútestvére, de vele, annak munkásőr múltja miatt, 1989-ben végleg megszakította a kapcsolatot.
Szociofób, de élénk belső életet él.
Jelenleg épp a 6-os villamoson ül, retiküljében egy gondosan elmosott csemegeuborkás üvegben két deciliter vizelet. Laborvizsgálatra megy.
Mikor hazaér, egy levél várja a postaládájában a sok színes reklámújság között. Egy házaspár írt neki, akiket annak idején ő adott össze, de akikre még csak halványan sem emlékszik: meghívják őt az aranylakodalmukra – Brazília, Vitória da Conquistába. A repülőjegyet fizetik, szállásról gondoskodnak. Menjen vagy ne menjen? Menjen oda meghalni? Vagy újjászületni? És mi lesz akkor Bastettel?

Kárpáti Péter szereplője:
Erika: Erika minden éjjel megöl valakit. Jó, mondjuk, nem minden éjjel, de havonta kétszer-háromszor. Van, akit a fürdőkádba fojt bele, vagy addig szurkálja késsel, amíg elzsibbad a könyöke, vagy egyszerűen csak kihajítja az ablakon. Valakit, ismeretleneket, akik mindig hasonlítanak valakire, de soha nem tudja, kire. Egyszer majd felismeri, gondolja Erika, meglátja majd az utcán, a buszon vagy a tükörben.
Erikáról mindenki tudja, hogy álmában gyilkol, a barátai rendszeresen meg is kérdezik: „Tegnap kit öltél meg, Erika?” „Senkit. De holnap téged.” „Hogyan? Baltával vagy késsel?” „Nem, édesem, halálra csókollak.”
A babaarcú démon. Öreg arca van. Gyerekarca van. Magas homloka. Csodálkozó szeme. Erika vadító tud lenni, ha akar. De ritkán akar. Legtöbbször tréningruhában mászkál, meg az apja kötött sapkájában, direkt úgy veszi fel, hogy mindenki elborzadva nézze a fülét. A presszóban leveszi a cipőjét, és felguggol a székre - és bámul. Ide-oda ugrál a tekintete. Cinkos és kihívó.
Erika mindenki második nagy szerelme. Ő meg azt gondolja, biztos azért gyilkol álmában, mert magát akarja büntetni. Szenved, hogy nem szeret senkit. Nem eléggé, nem úgy, ahogy az jó neki. Mindig szerelmes, mindig és féltékeny, mindig elmegy, de visszajön, mindig amikor nem kéne vagy nem szabad. Ölel és átkozódik. Zseniálisan szerelmeskedik, lassan, végtelen módszerességgel, olyan gyöngéd figyelemmel, hogy az már szinte ijesztő. Előbb-utóbb el is menekül mindenki. .
Elvégezte a gyógyszerészkart, de soha nem dolgozott a szakmájában. Elvégzett egy fotósulit, de ellopták a fényképezőgépét. Fogalma sincs, mi lesz vele, mit fog csinálni, kivel, hol fog élni, mi ez az egész. Senki nem tudja, miből él, igaz, sosincs pénze, mindig meghívják, és ez természetes. Bármennyit kér kölcsön, adnak neki. Néha meg is adja. Erika mindenütt ott van, és ha nincs ott, nagyon hiányzik.

Erdős Virág szereplője:
Szilvia: Legyen egy 45-50-es nő a teljes idegösszeomlás szélén, az épp esedékes életkori katasztrófák által sújtottan, férje épp elhagyta, gyereke épp kirepült, szüleje épp lerokkant, ésatöbbi, ésatöbbi.
Úgy érzi, hogy hirtelen az egész világ összefogott ellene, de egyenlőre szívósan kitart.  Gátlástalan, tapintatlan és irracionális élniakarása minden tulajdonsága közül a legellenszenvesebb.
Közelről nézve félelmetes, messziről nézve vicces.
Valójában épp olyan szánalmas és zavarodott, mint eddigi élete során bármikor, azzal a különbséggel, hogy most egyszeriben és látványosan szétzuhantak a keretek, amik idáig elleplezték és összetartották.
Legyen a neve Magyarország.
Vagy legyen inkább Szilvia, mint a kétrétegű háztartási papírtörlőé.

Garaczi László szereplője:
Kriszta: 20, színészhallgató. Kreatív, intelligens, ambiciózus. Rendezői tervek, a gimnázium színjátszó körében már rendezett előadást. Jó csaj, szexis, a következő generáció dívája lehet az Udvaros Dorottya, Ónodi Eszter stb. nyomvonalon. (A háttérben talán egy „erős” apafigura, neki bizonyít, neki akar „tetszeni”.) Aktív, lendületes, kommunikatív, „előttem az élet” fíling, viszont a kapcsolatai zavarosak. Van barátja, de mellette: flörtök, félbe maradt ügyek, udvarlók. Egy nagy szerelem 16 évesen, azóta tkp. semmi komoly. A fiúkat igazából viccesnek tartja, nem érti, mitől homályosul el a tekintetük, ha ránéznek. Hobbi, szabadidő: tánc+aktív netező, éjszakákat tölt el a gép előtt, csetel, fórumozik, profiljai vannak a FaceBookon, MyFace-en, LD50-en, stb.  A csevegő szobák közül be-betéved a BDSM, lányok lányokkal, stb. típusú helyekre, jobban izgatják, mint a hagyományos lány-fiúk társkeresők.
 

Helyszín: Az 5 kortárs magyar drámaíró javaslatot tett, mely helyszíneken játszódjon a történet. A tehetségkutató pályázat alkotóinak figyelmébe ajánljuk az alábbi javaslatokat. A megnevezett helyszínektől eltérő helyszínt is választhatnak.

A helyszínjavaslatok:

Háy János helyszínjavaslata:
Belvárosi bérház negyedik emelete, nyelviskola, tanterem.

Tasnádi István helyszínjavaslata:
6-os villamos.

Kárpáti Péter helyszínjavaslata:
A Klauzál téri játszótéren este kilenckor leláncolják a vaskapukat, bent pedig ott álldogál valaki, fehér kabát, pont olyan mint egy hóember csontváza, soha nem mozog. Egyedül a kutyafuttató marad nyitva, és a sötét utcák megelevenednek, jönnek az éj kutyái, hallgatag gazdáikkal. Az Ellátóban mit sem sejtve isznak névtelen hőseink, egész hajnali négyig, amíg a pincérnő kihajítja őket, és közben gyönyörűen káromkodik olaszul.

Erdős Virág helyszínjavaslata:
Szilvia helye a Tesco-parkoló. Letudta a kocsit, most lendületes léptekkel a bejárat felé tart. Nagy nyomatékkal odalép az ajtó elé, de a fotocella megmakacsolja magát. Szilvia a nézőtérnek háttal, nagy, dühödt fenékkel lépeget előre, hátra, előre, hátra, hiába.

Garaczi László helyszínjavaslata:
Söröző, lakás, reptér, a Kreml, kórház, teherlift, valakinek a memóriája, bánya, egy nagy zseb, túlvilág, stb. – ahol ugyebár ismeretlenek véletlenszerűen összeverődhetnek. 

A pályamű benyújtásának határideje: 2009. április 11. éjfél (24 óra)!
A tehetségkutató pályázaton indulóknak a kiírástól számított kb. egy hónap áll rendelkezésére a művek megírására. A meghívásos pályázatra folyamatosan érkező jelenetsorok – melyek reményeink szerint tanulságul vagy akár kiindulópontul is szolgálhatnak - mindeközben olvashatóak a lterán és a külön e vállalkozás számára nyitott oldalunkon, itt.
Határidőn túl érkezett pályaműveket nem fogadunk el.

A beérkezés helye: A pályaműveket a megbízhatóság kedvéért egyszerre 2 emailcímre kérjük elküldeni: litera@litera.hu és magyarstafeta@gmail.com

Terjedelem: 30-45 perces egyfelvonásos (belekalkulálva a színpadi előadás idejét).

Online dráma: A megszületett művek mindegyike a Magyar Staféta oldalán folyamatosan, beérkezési sorrendben olvasható majd a nagyközönség számára is. Kommentelhetőek, viták folyhatnak a művekről és hősökről. Az első díj sorsáról színházi szakemberekből és irodalmárokból álló zsűri dönt, de szavazhat a közönség is arról, melyik pályamű kapja a Magyar staféta közönségdíját.

Díjak: A beérkező egyfelvonásos pályaműveket szakértő zsűri bírálja el. A legjobb három mű díjat nyer. A pályázat 250.000 forint összdíjazású (I. díj: 100 ezer forint). A közönségdíj nyertese egyéves színházbérletet nyer két személyre az együttműködő színház előadásaira. A legjobb műveknek esélyük lesz arra, hogy – érdeklődés esetén – színház partnerünk valamilyen formában bemutassa annak dramaturgiailag megmunkált, színpadi változatát 2009 őszén (terveink szerint az egyik bemutató a litera 7. születésnapján várható, a Trafó - Kortárs Művészetek Házában).
 

Jó munkát, sok sikert!

A Magyar Staféta projekt a litera vállalkozása a Trafó – Kortárs Művészetek Házával együttműködésben.


Kontakt:
Nagy Gabriella - magyarstafeta@gmail.com, nagygabi17@gmail.com, 06-30-4357306
Litera - az irodalmi portál - www.litera.hu
felelős szerkesztő – produkciós vezető

Budapest, 2009-02-24.
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://literastafeta.blog.hu/api/trackback/id/tr2968018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

charall 2009.03.25. 06:21:38

Hurrá!Hurrá!Ideje játszani!

Erinia 2009.04.10. 14:27:06

Találkoztam már életemben néhány rémes alakkal, de megkedvelni (vagy inkább megérteni) csak most tudtam őket, amikor megpróbáltam ezt az öt karaktert mozgatni. Mit mondjak, nem volt könnyű.
süti beállítások módosítása